• DIRK. DIRK. België ×
  Het succes is nog even wennen voor zanger/bassist Jelle Denturck van de Belgische indieband DIRK.. “Als mensen me op straat zien, elkaar aanstoten en iets fluisteren, dan vraag ik me nog steeds af: word ik herkend of zie ik er gewoon raar uit?”, vertelt hij in een recent interview met Knack Focus. ‘De Dirkjes worden groot’, luidt de kop boven het tijdschriftartikel naar aanleiding van hun derde plaat Idiot Paradise. Een kop die de lading dekt want DIRK. is in het zevenjarige bestaan uitgegroeid tot een van de populairste, zo niet dé populairste indieband in het Vlaamse land.
  Ze hebben hun merkwaardige bandnaam al duizend keer uitgelegd, daarom doen wij het hier maar zelf. Den Turck en zijn metgezellen zijn niet vies van humor en hangen graag de antihelden uit. En dus leek het hen wel aardig om hun band geen grunchrockende naam te geven, maar die van een saaie boekhouder. In de tijd dat ze een naam zochten, liep Denturck toevallig veel mensen tegen het lijf die Dirk heetten en voilà.
  Knack Focus ziet de groei van de Dirkjes niet alleen terug in de naamsbekendheid en populariteit van het viertal, dat naast Denturck nog bestaat uit drummer Robin Wille en de gitaristen Frederik Desmedt en Pieter-Willem Laurens. Ook hun muziek is gerijpt met Idiot Paradise als jongste bewijs. De titel van het album is een verwijzing naar de zeventiende-eeuwse Franse filosoof Blaise Pascal die het leven in een intellectuele hel prefereert boven dat in een idiote hof van Eden. Pascal is geen vreemde voor frontman Denturck die zich gediplomeerd filosoof mag noemen. Wanhoopt echter niet. DIRK. denkt wel na over het leven, maar er staan heus geen vier saaie boekhouders op het podium. Of om met de recensent van Humo te spreken: DIRK. speelt zo strak als het maar kan, van strot tot bilnaad.
 • Bud
 • Provincie Limburg
 • Fonds Podiumkunsten
 • Coca-Cola
 • Gemeente Stein